Vår bourbon vanilj odlas i små familjejordbruk på Madagaskar med ekologisk drift.
Där används bara traditionella och naturenliga metoder.
Vanilj behöver ett tropiskt klimat, fuktigt och varmt. Den växer vanligen i mindre odlingar med träd som stöd.
Produktion av vanilj kräver mycket tålamod, disciplin och kunnande. Särskilt under efterbearbetningen och torkningen som pågår under flera månader för att främja utvecklingen av smaken och för att göra de färdiga vaniljstängerna hållbara under lång lagringstid.
 
 
I Madagaskar planteras nya vaniljplantor i oktober. Efter två år av tillväxt, kommer de första blommorna. Blomningen varar från början av september till januari.
Varje vaniljblomma måste pollineras manuellt. En vaniljblomma som blommar på natten måste befruktas redan tidigt på morgonen, annars faller den av.
Gröna vaniljstänger är redo att skördas i mitten av juli, dvs. cirka 8 månader efter befruktningen.
Det går åt cirka 5 kilo gröna vaniljstänger för att producera 1 kilo bearbetad vanilj.
Den första behandling av grön vanilj är en kortvarig nedsänkning i varmt vatten i cirka 3 minuter.
Därefter draperas stängerna i jutesäckar i 1-2 dagar, vilket startar den jäsningsprocess som ger vaniljen dess brunaktiga utseende och speciella aromer
 
 
Slutligen börjar den långa torkningen, varunder vaniljen ömsom solexponeras i två veckor varvat med torkning i skuggan. Torkningen pågår i cirka tre månader. Det är under torkning i skugga som vaniljstängerna sorteras efter längd och kvalitet.
 
Payson Kortbetalningar