**********************
VACCUMFÖRPACKAT FÖRSTÅSS
|
Vaniljmousse toppad med vaniljmaränger
Vaniljmousse:
1 vaniljstång
2 äggullor
40 gram socker
2 gelatinblader
2 dl grädde
Dela vaniljestången på langden ,skrapa ur frön.
Lägg äggullorna, vaniljfrön och socker i en skål, vispa tills det blir en en luftig pösig smet.
Vispa grädden i en annan skål.
Lägg gelatinbladerna i kallt vatten, ta upp dem efter 5 minuter och låt smälta försiktigt på svag värme i en liten kastrull. Ska inte koka bara smälta.
Blanda äggsmeten och uppvispad grädden. Ta en 1/3 och rör i det smälta gelatinet. Blanda resten av smeten.
Häll vaniljmoussen i 2 stora glas eller 4 mindre glas. Ställ glaserna i kylskåpet.
Vaniljmarängstopping:
1 vaniljstång
2 äggvittor
20 gram socker +100 gram socker
0,5 dl vatten
1 tsk sitronsaft
Vaniljmaränger görs som italiensk maränger: med varm sirap.
Börja med att vispa ihop äggvita, 20 gram socker och frön från vaniljstång, så att det blir halvstel.
Värm upp 100 gram socker och 0,5 dl vatten tills det kokar och termometern visar 120 grader, eller tills sockret har tillagas i ca 2-3 minuter.
Häll den varma sirapen försiktig i marängsmeten samtidigt som du vispar. Lägg i 1 tsk citronsaft. Vispa blandningen i ca 10 min, tills det är fluffig och har stelnat .
Ta fram glaserna med vaniljmousse ur kylskåpet och toppar dem med maränger.
Klart att servera!!!!
(Från Gry's Kjøkkenskriverier)
*****************************************************************************
Tidigare recept:
Vanilj- och saffranspäron med vaniljsås
Vanilj- och saffranspäron Ingredienser:
6 stora päron med skaft
4 dl sockervatten så det täcker päronen1 vaniljstång2 pkt saffran
1 citron
Gör så här:
Skala päronen och lägg ner dom i en kastrull.
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i kastrullen. Lägg i vaniljstången. Täck över med vatten och häll i socker, citronsaft och saffran. Vattnet ska precis täcka päronen, ta inte för mycket vatten för då koncentreras inte smakerna och det blir inte lika gott. Låt koka tills päronen blir mjuka det kan ta allt från 20 min till 1 timma. Känn med sticka när päronen har bra konsistens enligt dig, vissa vill ha dem ganska hårda och andra vill ha dem riktigt mjuka.
Vaniljsås 1 vaniljstång 2 dl mjölk 1+2 dl vispgrädde 2 äggulor 2 msk strösocker 2 tsk potatismjöl
Skär upp vaniljstången på längden och skrapa ner fröna i en kastrull. Lägg i vaniljstången. Tillsätt mjölk och 1 dl grädde. Koka upp. Dra kastrullen från plattan och låt stå 10-15 min. Ta upp vaniljstången. Vispa ner äggulor, socker och potatismjöl. Hetta upp såsen på medelvärme under omrörning tills den börjar tjockna. Häll upp såsen i en skål och vispa den kall. Vispa resten av grädden och rör ner den i den kalla vaniljsåsen. ( Från: Få lite matro)
|
|